Aanrader: The freedom writers

Aanrader: The freedom writers

the freedom writers

Schietpartijen, drugs, zinloos geweld, bang zijn in je eigen woonomgeving; voor kinderen in Los Angeles/Long Beach Californië zijn dit dingen waar zij dagelijks mee te maken hebben. Erin Gruwell, een jonge lerares Engels aan de Wilson High in Long Beach, begeleidt en ondersteunt 150 kinderen,met de groepsnaam Freedom Writers, om te bouwen aan een betere toekomst.

Bron 

Een tijdje geleden moesten de leerlingen een film bekijken en hierbij vragen beantwoorden voor een bepaald vak. Docenten werden ingezet om bij de film te surveilleren, zo ook ik. Ik hoorde dat ik ‘the freedom writers’ moest gaan bekijken met de leerlingen en na de film moesten zij vragen beantwoorden die over de film gaan. Normaal gesproken kijk ik dan niet echt de film mee. Ik ben meer bezig met de leerlingen in de gaten houden in plaats van de film goed te volgen. Van een collega hoorde ik dat het een ‘briljante’ film moest zijn en dat ik deze echt goed moest bekijken. Heel interessant en prachtig vorm gegeven. Zij kijkt deze film namelijk minstens één keer per maand. Ik was benieuwd! De film begon goed.. Ik kreeg het geluid van het active board aan. Dus daar heb ik als eerste mee zitten stoeien. Toen eindelijk het geluid was geregeld kon ik de film aanzetten. Leerlingen (maar ook ik) in spanning.. de film begon.

Het begint met een beginnende docent. Totaal geen ervaring, maar ze besluit les te gaan geven op een school waar leerlingen zitten met een heftige achtergrond. De leerlingen wonen in achterstandwijken en zijn meer bezig met overleven dan met school. De docente, Erin Gruwell, probeert in eerste instantie haar stof over te brengen. Totdat ze een briefje onderschept dat door de klas wordt gegeven met een tekening erop van een bepaalde leerling. Ze stopt als het ware haar les omdat ze met de klas hierover gaat praten. Ze maakt de vergelijking met de tweede wereldoorlog waar de leerlingen eigenlijk geen weet van hebben. Na deze les gaat ze de stof anders overbrengen, ze brengt de leerlingen naar de stof / theorie in plaats van dat ze droog de stof over staat te brengen. Ze krijgt hierdoor steeds een betere band met de klas en de leerlingen gaan van haar houden. Ze worden één team. Omdat Erin nog niet lang genoeg op school werkt mag ze officieel nog niet mee met de klas naar de bovenbouw. De leerlingen als zowel Erin laten het hierbij niet zitten en gaan er alles aan doen om ervoor te zorgen dat ze toch Erin voor Engels in de bovenbouw hebben.

Tijdens het film kijken op het werk kon ik niet altijd alles helemaal goed volgen aangezien ik ook de leerlingen in de gaten moet houden. Toen ik thuis kwam heb ik gelijk de film opgezocht op Netflix. En ja, hoor! Hij staat er op! Dus we hebben een paar dagen later samen (vriendlief en ik) de film nog een keer goed bekeken.

Zo indrukwekkend de verhalen van de leerlingen en de manier waarop de docente een band opbouwt met de leerlingen. Ik vind het een echte aanrader!

 

Welke film raad jij aan?

Liefs,

Liza

Volg:

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Reacties

  1. 31 oktober 2015 / 19:32

    Ohyeahh, mijn Sociaal Werker hart word hier blij van haha. Super inspirerende film! Fijne review ook!