BOEKEN: Marieke Lucas Rijneveld – De avond is ongemak

BOEKEN: Marieke Lucas Rijneveld – De avond is ongemak

Op dinsdag komt er een (korte)recensie online van mijn laatst gelezen boek. Dit keer het boek ‘de avond is ongemak’ geschreven door Marieke Lucas Rijneveld. Dit boek is ook besproken in de wereld draait door.

De avond draait door

“De avond is ongemak’ van Marieke Lucas Rijneveld is het schrijnende verhaal van een gereformeerd boerengezin dat wordt getroffen door de dood van een kind. Door de ogen van Jas, die zich ophoudt in het niemandsland tussen kindertijd en volwassenheid, zien we hoe de familieleden elk op hun eigen manier omgaan met het verlies. Vader en moeder zijn volledig verlamd door verdriet en zien niet hoe Jas en haar zusje Hanna en haar broer Obbe ondertussen langzaam ontsporen.
Het is een verbluffend romandebuut dat is doortrokken van seksualiteit, geloof en de smerigheid van het bestaan.
Marieke Lucas Rijneveld geldt als een van de grootste nieuwe talenten van de Nederlandse letteren. In 2015 debuteerde ze met de meermaals herdrukte dichtbundel “Kalfsvlies’, die werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs voor het beste poĆ«ziedebuut.

Matthies durft twee dagen voor kerst naar het ijs te gaan om te schaatsen en om kerstkaarten weg te brengen. Op de avond duurt het ontzettend lang totdat hij terug komt, maar hij komt maar niet. Hoe kan dat toch, is er iets gebeurd? Een gereformeerd boerengezin is in totale shock wanneer ze te horen krijgen dat Matthies niet meer levend terugkomt. Hij is gevonden onder het ijs en gestorven. In het boek ‘de avond is ongemak’ krijg je een kijkje in het leven van dit gezin na deze traumatische gebeurtenis. Het gezin van ouders en de drie overgebleven kinderen gaan allemaal totaal anders om met dit verlies. Jas is de oudste dochter in het gezin en trekt op een gegeven moment haar jas niet meer uit. Ze zit constant tussen haar kindertijd en de volwassen versie van haar zelf in. Ze wil het voor iedereen goed doen, maar wat is goed voor haarzelf? Een ontzettend heftig boek die ik ook af en toe heb weggelegd omdat het psychologisch gezien niet zo relaxed was om te lezen.

Liefs,

Liza

Volg:

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.