Breien; wat zijn nu echt fijne naalden?

Breien; wat zijn nu echt fijne naalden?

Ik (begin) steeds meer een echte ‘breimiep’ te worden. In de goede zin van het woord natuurlijk ;). Zeker met koude dagen vind ik het heerlijk om op de bank te kruipen met een goede serie op Netflix, een grote kop thee en niet te vergeten mijn breinaalden. Maakte ik vroeger alleen maar sjaals omdat dat het makkelijkst was, ben ik nu echt met truien bezig met daarin patronen. Zonder mijn nieuwe breinaalden was dat een stuk lastiger geweest. Dus ik laat je zien welke naalden ik heb!

Mijn eerste setje breinaalden kreeg ik van mijn oma. Die knutselde zich wat af en leerde mij de eerste beginselen van het breien. Ik kocht de goedkoopste wol die ik kon vinden en begon aan mijn eerste sjaal. Recht toe – recht aan, niks bijzonders. Op ten duur ging dat mij wel vervelen en ondanks dat ik wat jaren er niks mee heb gedaan wilde ik wel iets meer kunnen dan alleen het standaard patroon kunnen maken. Ik merkte dat met mijn standaard naalden ik eigenlijk maar weinig steken op de naald kon zetten. Daarna was het zo krap en dat is niet echt fijn als je een groter aantal steken wil aanhouden. Tijd voor iets anders! In Eindhoven is een hele fijne breiwinkel met fijn personeel dat je graag een handje meehelpt. Namelijk bloemendalwol. Ik liep hier naar binnen, vertelde wat ik zocht en mocht een aantal soorten naalden uitproberen. Uiteindelijk liep ik met een setje naalden van Knitpro naar buiten. Na een half jaar wilde ik wel meerdere maten dus kocht ik een setje hiervan!naalden

Knitpro naalden

Ik vind het fijn om een handzaam tasje om mijn naalden heen te hebben. Zo worden ze goed beschermd en kun je altijd je maten terugvinden. Ondanks dat het tasje niet helemaal gevuld is kan ik nog meer naalden eventueel in de toekomst bijkopen. De Knitpro naalden zijn gemaakt van koolstofvezels waardoor ze licht zijn maar toch niet gemakkelijk zullen breken. Voor mij was echt het gevoel hiervan doorslaggevend. Ze zijn echt heel licht en glad waardoor het breien eigenlijk vanzelf gaat. Ideaal!

naalden

Naast dat de naalden prettig aanvoelen is er nog een groot voordeel! Je kunt je breisetje eigenlijk helemaal naar wens samenstellen. Je hebt namelijk je naalden waar je daadwerkelijk mee breit. Verder heb je nog rondbreikabels waar de steken op komen. Je breiwerk hangt als het ware op je schoot waardoor je geen zwaar breiwerk aan je arm hebt hangen. Zeker met grove wol waarvan je bijvoorbeeld een trui aan het maken bent is dit wel fijn. Dan heb je nog de caps (zwarte rondjes) die je kan gebruiken om je breiwerk even stil te leggen. De steken kunnen dan niet van je naald afvallen waardoor je weer opnieuw kunt beginnen. Verder zie je op de bovenstaande foto nog een sleutel waarmee je de naald en kabel stevig aan elkaar kan maken. Zo weet je zeker dat het allemaal niet losschiet. Als laatste is er ook nog een verlengstukje voor de kabels. Mocht je toch een langere kabel willen, kun je er nog eentje aan vastmaken.

Het setje is niet goedkoop. Je betaalt al snel €105 voor het hele tasje. Een hoop geld! Uiteindelijk gaat het wel je hele leven lang mee, maar nog het is echt veel geld. Maar wat krijg je hiervoor?

  • 7 sets naalden (3.0 – 3.5 – 4.0 – 4.5 – 5.0 – 5.5 en 6.0 mm)
  • 4 rondbreikabels (60 cm – 100 cm en 2 kabels van 80 cm)
  • 8 eindcaps
  • 4 kabelsleutels
  • verlengstukjes

Er zijn nog meer grotere naalden te koop, maar ik gebruik deze nooit. Vrijwel de meeste patronen zijn namelijk voor deze naalden gemaakt.

Brei jij al? En welke naalden gebruik jij?

Liefs, Liza

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.