Geen standaard boek; Toon Tellegen – misschien wisten zij alles

Geen standaard boek; Toon Tellegen – misschien wisten zij alles

Toon Tellegen

Sinds een paar jaar geef ik bij ons op school de faalangsttrainingen. Eerst heb ik de reguliere cursus hiervoor gevolgd en vorig jaar de verdiepende. Morgen geef ik bijeenkomst twee aan een groep brugklassers. Aan het einde van elke bijeenkomst lees ik een stukje van het boek van Toon Tellegen; misschien wisten zij alles.

In deze verzamelbundel met 214 fantasieverhalen spelen dieren de hoofdrol. Soms wordt er wel, soms niet rekening gehouden met de specifieke eigenschappen van deze dieren. Om de drie verhalen staat aan het begin een tekeningetje van Mance Post. Het in zwart afgebeelde dier straalt dezelfde eenvoud uit als het verhaal: kort en krachtig. Het taalgebruik is eenvoudig, soms poetisch met veelzeggende dialogen. Kinderen vanaf een jaar of tien zouden de verhalen technisch goed kunnen lezen maar de diepere, filosofische gedachte die de schrijver wil verwoorden zal aan de meesten voorbijgaan. Zonder dit begrip blijft er een mooi geschreven verhaaltje over waarbij de clou een beetje in de lucht blijft hangen. Deze druk is uitgebreid met bijna honderd verhalen.
(Biblion recensie, Redactie)

Bron

Zoals de bovenstaande recensie al zegt schrijft Toon Tellegen verhalen vanuit perspectieven van dieren. Voornamelijk de eekhoorn met zijn vrienden komen vaak aan bod. De eekhoorn komt in allerlei verhalen terecht waarin hij dingen meemaakt. Het ene verhaal komt hij in benauwde situaties terecht waarin hij de uitweg niet meer weet. Door na te denken en met andere te overleggen komt hij alsmaar een klein stukje verder. Het zijn geen verhalen waar het antwoord standaard klaar ligt. Je kunt er over blijven nadenken.

En vooral om de laatste reden lees ik elke bijeenkomst een verhaaltje voor uit dit boek. De leerlingen zoeken in een eigen plekje op in mijn lokaal. Ze creëren een eigen ‘bubbel’.  Of het nu op, onder, naast, boven een tafel of stoel is, maakt mij niet uit. Als ze zich maar veilig voelen. Ze mogen zelf kiezen of ze hun ogen sluiten of open laten. Daarna hoeven ze alleen maar te luisteren. Na het verhaal zie je ze denken en dat vind ik mooi! We bespreken de verhalen niet na, bewust. Het blijven hun eigen gedachtes en die kunnen voor iedereen anders zijn.

Zelf blijf ik de verhalen ook bijzonder vinden. Ook al heb ik sommige al meerdere malen gelezen. Ze passen zich als het ware aan, aan het moment. Een echte aanrader!

Dit boek is onder andere te koop bij Bol.com voor €19,95 waarbij je dus 313 losse verhalen te lezen krijgt.

Kende jij de boeken van Toon Tellegen al?

Liefs,

Liza

 

Volg:

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.