Gelezen: Merel van Groningen, Jeroen Thijssen & Denis Avey

Gelezen: Merel van Groningen, Jeroen Thijssen & Denis Avey

Weer 4 boeken uitgelezen sinds de laatste blogpost die ik erover schreef. Dus ik laat je nu weer zien welke boeken ik de afgelopen tijd heb gelezen. Als je nog aanraders hebt dan hoor ik het graag!

Deze blogpost bevat affiliate links.

En plotseling ben je een van hem

♥♥♥♥♥

Een heel bijzonder boek met een open einde. Je komt namelijk het hele verhaal van Merel te weten. Een jong meisje van 15 die samen met een vriendin bij Mike terecht komt. Hij is een oudere volwassen man van 26 die een aantal honden heeft. De twee vriendinnen komen bij hem langs om die honden uit te laten. Totdat de vriendin van Merel niet meer bij Mike mag komen. Thuis bij Merel gaat het niet goed. Haar ouders zijn gescheiden en ze woont bij moeder en stiefvader waar er vaak ruzie is. Uiteindelijk gaat ze naar een internaat terwijl ze ondertussen nog veel contact heeft met Mike. De twee krijgen uiteindelijk een ‘relatie’ waarna Merel uit het internaat vertrekt en bij Mike intrekt. Daar gaat het van slecht naar slechter… Een bijzonder boek waarbij je probeert voor te stellen hoe de hele situatie van Merel is geweest.

De man die naar Auschwitz wilde

♥♥♥♥

Voordat ik begon aan het boek verwachtte ik dat Denis daadwerkelijk lang in Auswitz heeft gezeten en daar geleefd. Het boek is meer dan alleen dat. Denis is namelijk een jonge man die opgeroepen wordt om te vechten voor zijn land. Hij belandt als eerste in de woenstijn waar hij verslag doet wat hij daar allemaal heeft meegemaakt. Daarna wordt hij meermaals opgepakt en komt hij in verschillende kampen terecht. Uiteindelijk ook in een nabijgelegen kamp van Auswitz. Hier komt hij in contact met verschillende ‘pyjamas’. Vrienden maakt hij niet maar wel kenissen waar hij kleine dingen mee deelt. Je weet immers niet wie allemaal te vertrouwen is. Uiteindelijk ruilt hij twee keer voor een nacht met een man die vastzit in Auswitz. Hij ziet daar daadwerkelijk wat er zich allemaal afspeelt. Tot het einde van de oorlog is het een gevecht van overleven. Ook na de oorlog is het niet allemaal opeens opgelost. Denis heeft zijn hele leven gevochten tegen de beelden uit zijn hoofd en hij wilde sommige mannen vinden waar hij in Auswitz contact mee heeft gehad. Een heel puur verhaal, geschreven met emotie.

In mijn onschuld

♥♥♥♥

Vorige week heb ik al het andere boek van Merel uitgelezen. Je zou toch denken dat het eigenlijk niet erger kon. Merel heeft al op zo’n jonge leeftijd veel meegemaakt en dan nu ook nog zo behandeld worden door een behandelaar die je zou moeten helpen. Heel bizar eigenlijk om te lezen. Je verwacht na boek 1 dat het beter met Merel zal gaan. Ze zal zeker nog last hebben van de breuk met Mike en alles wat daarbij komt kijken. Maar ik had niet verwacht dat er weer zo’n heftig verhaal aankwam.

Het verborgen dorp

♥♥♥

Het verborgen dorp is een waargebeurd verhaal over een klein dorpje dat de handen ineen slaat om tijdens de tweede wereldoorlog zo veel mogelijk mensen te beschermen tegen de Duitsers. Op een gegeven moment kunnen ze de veiligheid in huis niet meer waarborgen dus ze besluiten het bos op te zoeken. Hier bouwen ze hutten en daar mogen de onderduikers in wonen. Ze worden geholpen door allerlei mensen uit het verzet die zorgen voor voedsel, kleding en allerlei andere dingen die ze nodig hebben. De manier waarop het boek is geschreven raakte mij niet echt, terwijl ik er wel meer over wilde weten. Het was namelijk, naar mijn mening, vlak geschreven waardoor de emoties niet echt doordrongen. Het kwam op mij over alsof er feiten werden opgesomd waarbij geprobeerd is er een verhaal van te maken. Jammer, ik denk dat het veel sterker naar voren had kunnen komen.

Tips zijn dus nog steeds erg welkom!

Liefs, Liza

Volg:

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.