GELEZEN: Tatiana de Rosnay – Haar naam was Sarah

GELEZEN: Tatiana de Rosnay – Haar naam was Sarah

De laatste weken om 7.00 uur heb je een (korte) recensie kunnen lezen van mijn laatst gelezen boek. Deze week is dat ‘haar naam was Sarah’ geschreven door Tatiana de Rosnay. Dit is echt een heel bijzonder boek!

Haar naam was Sarah

Je leest eigenlijk twee verhaallijnen door elkaar die uiteindelijk samenkomen. Eén speelt zich af in het verleden, namelijk tijdens de tweede wereldoorlog in Frankrijk. De andere lijn speelt zich af in het nu met Julia. Julia is journalist en is bezig met een artikel over de nacht van 16 juli 1942. De tweede wereldoorlog is bezig en in die nacht zijn heel veel Joodse mensen opgepakt in Parijs om uiteindelijk naar Auschwitz te gaan. Julia begint met graven en komt tot allerlei bijzondere ontdekkingen die eigenlijk best dichtbij komen.

Er is namelijk een meisje, Sarah, die tijdens de tweede wereldoorlog die heftige nacht wordt opgepakt. Haar vader heeft zich verstopt in de schuur om zijn familie te beschermen. De Joodse mannen denken namelijk dat wanneer zij worden opgepakt en gevonden, de rest van de familie veilig blijft. Helaas is dat niet zo. Sarah merkt dat wanneer de agenten in de schuur zijn geweest ze ook bij hun thuis aankloppen. Ondertussen verstopt haar broertje, Michel, zich in dé verstopplek die Sarah vervolgens afsluit. Ze denkt namelijk dat ze snel weer thuiskomt en zo is haar broertje veilig. De plek is namelijk vrijwel niet te vinden. Sarah wordt samen met haar ouders naar het Vélodrome d’Hiver gebracht. Hier worden alle Joodse mensen verzameld en hier blijven ze een aantal dagen. Door al het verdriet wat er te zien is weet Sarah niet meer welke dag het uiteindelijk is. Ze probeert nog haar vader te vertellen dat ze de sleutel nog heeft van de plek waar haar broertje verstopt zit. Haar vader vertelt dat ze eigenlijk niks meer kunnen doen…

‘Haar naam was Sarah’ heb ik jarenlang geleden al gelezen. Maar ik wist niet meer precies hoe alles ging. Maar dit is echt zo’n ontzettend bijzonder boek. Heel heftig.

Liefs, Liza

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.