Fijne kerst!

Fijne kerst!

adventkrans

Vanavond is het dan zover, kerstavond. Daarna zijn de echte kerstdagen aangebroken. Ik weet natuurlijk niet wat jij gaat doen, maar ik wil je (alvast) hele fijne kerstdagen wensen! Geniet van de mensen om je heen, het eten ūüėČ en de gezelligheid.

Bij kerst hoort voor mij toch echt met de familie samenzijn.

Ik weet nog goed dat we vroeger met de hele familie samen bij onze opa en oma kerstavond doorbrachten. De volwassenen hadden allerlei gerechten gemaakt en die werden op de lange tafel neergezet. We begonnen met een soort hostie, een Poolse traditie, waarbij je iedereen langsgaat en een zalig kerstfeest viert. Dan breek je een klein stukje af van de hostie van de ander en dan at je dat op. Wanneer je iedereen stuk voor stuk had gehad, dan gingen we aan tafel.

We begonnen altijd met soep! Champignon soep en bietensoep voor diegene die dat lustten. Daarna kwamen de schalen vol met eten. Geen vlees, alleen vis of groenten, ook weer een Poolse traditie. Ondertussen kletsen en lachen! Daarna kwam het toetje. Miron, mijn lieve grote nicht, maakte altijd heerlijke tiramisu!  Kletsen, nog meer lachen en dan was het tijd om af te wassen. Als een geoliede machine gingen we aan het werk. De een waste af, de andere drogen af en een andere groep zette alles weer terug in de kasten.

Want daarna was het tijd voor de cadeautjes! Na de cadeautjes was de traditie natuuuurlijk ‘All you need is love’. Met alle oohhs en aaahs en een traantje wegpinken was het uiteindelijk¬†middernacht en dat betekent de Kerstmis. Oma (Babcia, in het Pools) zong in het koor. En nu 9 jaar na haar dood, kan ik nog steeds niet d√© Poolse kerstliedjes horen zonder een traantje weg te pinken en te denken aan ‘vroeger’.

Nu een aantal jaar later, breng ik kerstavond door met ons gezin. Mijn ouders, broertje, schoonzusje en man (en de hond ūüėČ ) doen het nog steeds hetzelfde als vroeger, alleen dan kleiner. De Poolse Kerstmis is niet meer in de buurt dus de Poolse kerstliedjes luister ik op YouTube.

Nogmaals een fijne kerstdagen gewenst! Geniet van de mensen om je heen en alle gezelligheid die erbij komt kijken.

Liefs,

Liza

 

Volg:

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Reactie

  1. 4 januari 2016 / 01:41

    Ahh lies, ik lees hem nu pas. Wat leuk om te lezen en mijn tiramisuuuu whahaa. Geweldig. Prachtig was het vroeger bij babcia en dziadzia he. Een van mijn dierbaarste herinneringen.. xxx je grote nicht