Nieuw project: een eigen broek naaien – deel 1

Nieuw project: een eigen broek naaien – deel 1

Na mijn eerste naaiproject van het speldenkussen lag het naaien even stil. Inmiddels ben ik weer bezig met een volgend project, een broek! Op de stoffenbeurs in Eindhoven kocht ik verschillende stoffen waarvan één met de intentie om er een broek van te maken. Het begin is gedaan, maar voor het volgende deel heb ik even wat hulp nodig van schoonmoeders ;).

In dit deel laat ik je zien hoe je alles voorbereid waardoor je in deel 2 alles aan elkaar kan naaien.

broek

In het tijdschrift ‘knipmode’ zag ik een zomerse losse broek die niet al te moeilijk moest zijn. Prima om mee te beginnen dacht ik zo!

Wat heb je nodig?

 • Naaimachine
 • Stof (neem het iets ruimer dan vermeld staat)
 • Overtrekpapier
 • Spelden
 • Meetlint
 • Stofkrijt
 • Goede stofschaar

broek

Ik heb gekozen voor een losvallende stof waar stretch in zit. Je kunt zelf bekijken welke stof jij het prettigst vindt.

Stappenplan

 1. Lees goed het gehele artikel met alle stappen door. Zo weet je alvast wat je straks te wachten staat en of je niks vergeten bent te pakken.
 2. (Vaak) Middenin het tijdschrift zitten de patroondelen. De patroondelen staan vol met lijntjes in verschillende kleuren en vormen. Hieraan kun je zien welk patroon bij welk kledingstuk hoort. Lees in de beschrijving welke kleur en vorm jij aan moet houden.
 3. Teken alle patroondelen over die je nodig hebt voor je kledingstuk. In de beschrijving kun je terugvinden welke patroondelen dit zijn. Schrijf alles over wat er bij de lijntjes staat.
 4. Wanneer je alle patroondelen hebt getekend, kun je deze uitknippen.

broek

In het begin ziet het er wellicht heel maf uit. Maar neem je er rustig de tijd voor om dit aan te pakken. Schrijf op alles duidelijk waarvoor bepaalde patroondelen zijn zodat je het gemakkelijk terug kan vinden.

broek

Mijn stof die ik wil gebruiken voor de broek heb ik omgeslagen met je goede kant naar binnen. Alle losse patroondelen zijn inmiddels uitgeknipt en heb ik ruim bevestigd met spelden aan de stof. Zo weet ik of ik het goed heb uitgemeten. Speld eerst alles vast voordat je gaat knippen! Ik heb namelijk even moeten schuiven en wanneer je al zou hebben geknipt kom je stof te kort. In de beschrijving van het tijdschrift staat ook een plaatje met hoe alles het handigst moet komen te liggen.

broek

Hier ben ik wel even zoet mee geweest. Het kostte mij vrij veel tijd om alles goed uit te meten en goed te bekijken wat nu wat was. Vervolgens heb ik al een poging gedaan om te gaan naaien, maar dit lukte nog niet helemaal perfect. Daarom even de hulp vragen aan mijn schoonmoeder zodat ik je de volgende keer deel 2 kan laten zien ;).

 

Liefs,

Liza

Volg:

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.